MARS 2020 begint zijn reis naar Mars: we analyseren doorzettingsinstrumenten

Een nieuwe fase begint in de verkenning van Mars. De SUPERCAM- en MEDA-instrumenten die op de NASA-rover zijn geïnstalleerd, zijn ontwikkeld in samenwerking met UPV-EHU-onderzoekers.

Stipt, minuten voor 2 uur ‘s middags, is de raket opgestegen die NASA’s Perseverance rover naar Mars zal brengen. Een reis van bijna zeven maanden wacht hem tot hij op 18 februari zijn bestemming, de Jezero-krater, bereikt. Een gigantische inslagkrater die in een ver verleden een delta huisvestte, en het is die oeroude aanwezigheid van water die het een aantrekkelijke plek maakt voor een missie die onder meer op zoek gaat naar sporen van vorig leven op de rode planeet. De studie van Mars die de afgelopen decennia is uitgevoerd door robotmissies in een baan en aan de oppervlakte, heeft aangetoond dat de rode planeet ooit heel anders was dan de planeet die we vandaag kennen, droog en koud. Het verzamelde bewijsmateriaal wijst op het bestaan van vochtige omstandigheden die miljarden jaren geleden aanwezig waren en die zouden kunnen leiden tot de ontwikkeling van microbieel leven.

De Perseverance rover, zo groot als een auto, heeft zeven wetenschappelijke instrumenten aan boord. Onder hen is MEDA, een milieustation, waarin onderzoekers van de Planetary Sciences-groep van de UPV-EHU en het SUPERCAM-instrument hebben samengewerkt, een tool die in staat is om op afstand chemische en mineralogische analyses uit te voeren op basis van vijf soorten analyses van de rotsen en aarde van Mars. De kalibratieplaat voor de vijf analytische technieken is ontwikkeld door een consortium van Spaanse universiteiten waarin onderzoekers van de Ibea-groep van de Faculteit Wetenschappen en Technologie van de Baskische Public University participeren. Deze kalibratieplaat, in de woorden van Juan Manuel Madariaga, hoofd van de IBEA-groep, is tot nu toe nog nooit gezien, een plaat met een diameter van minder dan 20 cm die bestand is tegen temperatuur- en drukomstandigheden die elk gereedschap en gereedschap op de proef stellen. van het kalibreren van de metingen van vijf verschillende analytische technieken. Het bord is overigens in Elgoibar vervaardigd door het bedrijf AVS.

Bovendien presenteren we vandaag in Planeta Aranzadi het Bihotz Berdeak-initiatief, een project om jonge natuuronderzoekers van 12 tot 15 jaar oud op te leiden.

Published
Categorized as TECH

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *