Turkije bereidt zich voor op een nieuwe valutacrisis

Een scherpe daling van de waarde van de lira stelt bedrijven en bewoners op de proef terwijl ze worstelen met de pandemie.

Toen de Turkse lira deze maand naar een nieuw dieptepunt daalde ten opzichte van de dollar en de euro, raakte Hakan Bulgurlu niet in paniek. Het was niet de eerste keer dat Bulgurlu, CEO van Arcelik, een Turkse fabrikant van huishoudelijke apparaten, een valutacrisis doormaakte.

“We doen zaken in Pakistan, Bangladesh, India, Turkije, Zuid-Afrika”, zegt Bulgurlu, 48, met een MBA van Northwestern University. ‘Je verhardt jezelf. Je leert omgaan met crises.’

Maar voor Turkije vormt de valutacrisis, de tweede in minder dan twee jaar, in combinatie met de pandemie een groter risico op economische ineenstorting.

Economen voorspellen een scherpe daling nadat de daling van de lira het schrikbeeld van een nieuwe ronde van stijgende prijzen voor geïmporteerde goederen zoals medicijnen en brandstof heeft doen opwaaien.

Internationale investeerders zijn gealarmeerd door de financiële manoeuvres en het spervuur van goedkoop krediet dat president Recep Tayyip Erdogan heeft gebruikt om de lira op peil te houden en de economische groei te stimuleren.

Uit beleidsoogpunt had Arcelik, met 32.000 werknemers, waarvan de helft in Turkije, al bescherming gekocht op de financiële markten die het bedrijf beschermde tegen valuta-onrust.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *