Recordrecessie in de wereldeconomie als gevolg van de pandemie van 2020

De pandemie veroorzaakte in de meeste grote economieën een ongekende daling in het tweede kwartaal.

De pandemie veroorzaakte een ongekende daling in de meeste van ‘s werelds grootste economieën in het tweede kwartaal, met uitzondering van China, de enige macht die niet in een recessie terechtkwam door twee opeenvolgende negatieve kwartalen niet toe te voegen.

Volgens nationale statistische instituten leed het Bruto Binnenlands Product (BBP) van de belangrijkste economieën een grote terugval door het nieuwe coronavirus, in veel gevallen ongekend sinds de Tweede Wereldoorlog, zowel in Europa als in de Verenigde Staten.

Op het Oude Continent kende Duitsland een BBP-daling van 10,1% in het tweede kwartaal, nadat het eerste eveneens negatief sloot met -2%. Het is de grootste tegenslag in de Duitse economie sinds de berekening van het bbp in dat land hoger is dan de -4,7% in het eerste kwartaal van 2009.

De belangrijkste daling in de eurozone deed zich echter voor in Spanje, met een daling van 18,5% in het tweede kwartaal, na een daling met 5,2% in het eerste kwartaal. Een sterke recessie aangewakkerd door een daling van 60% in inkomsten uit toerisme en meer dan 33% in export.

De Franse economie werd ook zwaar getroffen door covid-19 en lockdown, en daalde met 13,8% tussen april en juni en met 5,9% in de eerste drie maanden van het jaar, terwijl de bbp-gegevens in Italië bedroeg respectievelijk 12,4% en 5,4% in het tweede en eerste kwartaal.

De eurozone als geheel noteerde in het voorjaar een negatieve groei van 12,1%, na een daling met 3,6% in de eerste drie maanden van het jaar, wat “verreweg” de belangrijkste daling “sinds het begin is. van de tijdreeksen in 1995 “van het Europees Bureau voor de Statistiek (Eurostat).

Het Verenigd Koninkrijk, het Europese land met het hoogste totale aantal sterfgevallen als gevolg van het virus, was ook het land met de grootste daling van het bbp in Europa, met -20,4% tussen april en juni, na -2,2% tussen Januari en maart, volgens officiële cijfers die woensdag bekend zijn gemaakt.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *