Trump is de grootste bedreiging voor de wereldeconomie

Multilateralisme en de wereldeconomie zijn het slachtoffer geworden van “Laten we Amerika weer machtig maken”.

Het heden lijkt veel op het verleden: het afzettingsproces van Trump lijkt veel op dat van Nixon.

Nixon weigerde de opnames van de obstructie van de rechtsgang te overhandigen, totdat het Hof hem dwong ze over te dragen. Trump weigert informatie te verstrekken aan de Commissie die hem aanklaagt, een situatie die alleen door een rechtbank kan worden opgelost. Er was een grote verrader bij Nixon: deepthroat, de naam die de Washington Post gaf aan de adjunct-directeur van de CIA. In Trump zijn er al twee informanten: degene die het proces in gang heeft gezet (met informatie van derden), en een ander met directe informatie over wat er is gebeurd in het telefoongesprek met de president van Oekraïne – er wordt verwacht dat er meer informanten zullen zijn.

Oorlogen zijn ook hetzelfde. Bush sloeg zijn tanden toen, zonder te voorzien dat de bloedigste nog moest komen, hij vroeg in de oorlog in Irak de overwinning uitriep voor een spandoek waarop stond: “missie volbracht.” Trump riep de overwinning uit voordat hij het eerste tarief opnam, toen hij trilde: “Handelsoorlogen zijn goed en gemakkelijk te winnen.”

Washington schatte niet dat zijn handelspartners zouden reageren met tarieven op zijn tarieven, of de onderpandeffecten van de handelsoorlog: verstoring van de toeleveringsketens, onzekerheid in het investeringsklimaat, nervositeit op financiële markten, dreiging van recessie, ineenstorting van de export van landbouwproducten en andere industrieën, stijging van de prijs van de invoer.

Tenzij Trump (zoals Nixon) uiteindelijk de opname overhandigt en hij ‘vreselijke dingen’ hoort zeggen (zoals degenen die het gesprek hebben gehoord zeggen), zal de door de Republikeinen gedomineerde senaat hem waarschijnlijk niet veroordelen – het is afzetting, en een tweederde meerderheid is vereist.

Gringos zal waarschijnlijk in 2020 naar de stembus gaan met Trump die zich voordeed als een politieke jager en het electoraat bang maakt met het socialisme van de Democraten. Als hij de verkiezingen wint, hoeft hij zich in 2021-2024 geen zorgen meer te maken over een herverkiezing aan het front, en zullen de Democraten de patroon van de beschuldiging al hebben gebruikt. Zoals het nu is, zou er niets zijn dat de wreedheid van Trump zou kunnen stoppen.

Multilateralisme en de wereldeconomie zijn het slachtoffer geworden van “laten we Amerika weer machtig maken”. De WTO, de gendarme van de wereldhandel, wordt gegijzeld door Washington, omdat het zich verzet tegen het vervullen van de vacatures van rechters van tweede aanleg bij de beslechting van handelsgeschillen, zal de WTO-rechtbank in 2020 lamgelegd zijn. dus handen vrij om met hun eigen handen gerechtigheid toe te passen. “Patriottisme gaat boven multilateralisme”, verklaarde hij onlangs bij de Verenigde Naties.

Naast China richt Trumps blik zich nu op de Europese Unie. Binnen een paar dagen zal het de tarieven op Europese export verhogen met een waarde van 7,5 biljoen dollar, als straf voor de aan Airbus toegekende subsidies. In november zal het beslissen of het tarief voor auto-importen wordt verhoogd tot 25%, met het argument dat dergelijke import een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. Het is een kleine klap voor Duitsland dat op de rand van een recessie staat en waarvan de grootste productiefaciliteit zich in de Verenigde Staten bevindt. Trump heeft geen vrienden, hij heeft belangen – nadat hij ze heeft gebruikt, gooit hij ze weg – zoals de Koerden onlangs.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *